pultuszczak




Czym jest beta-glukan?

2019-12-20 2:25:39
Występujący obowiązkowo w błonniku pokarmowym beta-glukan stanowi jeden z ważniejszych elementów komórkowych zbóż, ale także drożdży i grzybów. Poza tym, że wykorzystywany jest w celach typowo spożywczych, jako nieodzowny produkt składowy artykułów żywieniowych, dodatkowo stosowany jest do wyrobu preparatów pielęgnacyjnych oraz o właściwościach prozdrowotnych.

 

Teoretyczne wyjaśnienie

Chcąc ująć charakterystykę beta-glukanu w definicję, można stwierdzić, iż jest to składnik żywności funkcjonalnej mający korzystny wpływ na ludzki organizm. Naukowcy dowiedli, że przydaje się on także w kosmetykach naturalnych, a nawet suplementach diety takich jak certyfikowane produkty dostępne chociażby na popularnej stronie witaminyswanson.pl. Jaki wpływ ma zatem opisywany związek na nasze zdrowie? Przede wszystkim dobroczynnie oddziałuje na normowanie pracy układu krążenia. Redukuje poziom cholesterolu we krwi, niwelując tak zwany „zły” cholesterol LDL. Co więcej, wiąże kwasy żółciowe, więc usuwa z organizmu to, co nie jest w nim pożądane a często zalega bez odpowiedniego „motoru napędzającego”. Beta-glukan działa w specyficzny sposób, a mianowicie tworzy charakterystyczną niewielka warstwę na jelitach przez co nie ma możliwości, aby nadmiernie wchłaniał się tłuszcz i co za tym idzie niekorzystny dla nas cholesterol. Regularne dostarczanie beta-glukanu warunkuje właściwy poziom cukru we krwi. Tym samym nie podjadamy między poszczególnymi posiłkami, więc nie tyjemy. To skuteczna tarcza ochronna przeciwko otyłości. „Wypychanie” żołądka błonnikiem zawierającym opisywany składnik pozwala opóźnić odczucie głodu. Co więcej beta-glukan sprawia, że nasze jelita pracują dużo szybciej, a więc wypróżniamy się regularnie oraz unikamy kłopotów gastrycznych takich jak wzdęcia czy nadmierne gazy. Nie zalegają w układzie pokarmowym żadne niestrawione resztki, zatem nie borykamy się ze stanem ciężkości. W konsekwencji maleje ryzyko rozwoju nowotworu jelita grubego. Beta-glukan poprawia odporność, co jest możliwe za sprawą aktywowania do pracy systemu immunologicznego.

W pełni bezpieczne

Dostarczanie beta-glukanu jest możliwe poprzez zdrową suplementację przez co rozumie się zażywanie specjalistycznych preparatów takich jak przykładowo atestowane produkty dostępne na stronie Witaminyswanson.pl, kierując się przy tym dawkowaniem jakie obowiązkowo powinno być wyszczególnione na każdym wyrobie suplementowym wprowadzanym do obrotu. Beta-glukan raczej nie jest składnikiem „ryzykownym”, którego spożywanie mogłoby przynieść spustoszenie organizmu. Rzadko kiedy pojawiają się skutki uboczne i w zasadzie nie ma żadnych konkretnych przeciwwskazań do przyjmowania beta-glukenu czy to w postaci preparatów jak te na WitaminySwanson, czy też za pośrednictwem produktów spożywczych typu grzyby – zwłaszcza boczniaki oraz japoński gatunek shiitake, pszenica, otręby owsiane, kukurydza, ryż czy jęczmień i żyto.

Artykuł partnera

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *