Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
środa, 17 września 2025 23:17
Reklama

ZRÓB SOBIE GRYCAKI. NA WIGILIĘ

Przepis na to smaczne danie, postne, poznaliśmy w licznym gronie podczas kulinarnych warsztatów bożonarodzeniowych w Centrum Dziedzictwa Kulturowego w KAMIENICY przy Rynek 13
ZRÓB SOBIE GRYCAKI. NA WIGILIĘ
grycaki3
Prowadziła je szefowa Kuźni Kurpiowskiej w Pniewie Halina Witkowska. A co podała do degustacji? Pierożki na słodko z makiem i rodzynkami, kapustę z grzybami i olejem, śledź w oleju z cebulką i kotlety gryczane, tzw. grycaki.Do ich przygotowania należy ugotować pięć torebek kaszy gryczanej i jedną ryżu lub kaszy jęczmiennej (do wyboru)*. Następnie do gorącej jeszcze kaszy dodać sześć wiejskich jaj; na każdą torebkę jedno oraz przesmażone pieczarki, starte na grubych oczkach; także dwie duże cebule pokrojone w kostkę i podsmażone na oleju. Jeszcze sól i pieprz do smaku. Masę wyrobić; jeśli jest zbyt luźna, dodać bułki tartej.

Kotleciki formować mokrą ręką, nadawać im kształt wrzeciona (spójrzcie na zdjęcie). Kłaść na talerz wysypany tartą bułką i dokładnie obtaczać. Smażyć w gorącym, dość głębokim oleju rzepakowym do uzyskania brązowego koloru. Odkładać na papierowy ręcznik.

I gotowe. Kotleciki można podawać z sosem grzybowym z drobno pokrojonymi grzybami.

***

W Internecie znajdziecie wiele przepisów na kotlety gryczane; z różnymi dodatkami, nawet z białym serem, ale z doświadczenia wiemy, że kotlety przygotowane według przepisu pani Haliny są najsmaczniejsze.

***

UWAGA*. Składniki tu podane są orientacyjne. Prowadząca warsztaty przygotowywała kotlety dla licznie zgromadzonych pań.

Grażyna M. Dzierżanowska












Podziel się
Oceń

Reklama
NAJNOWSZE EWYDANIE
Tygodnik Pułtuski
Reklama
Reklama
OtoDrobne
Reklama
Reklama
ReklamaVictoria recycling
ReklamaOdbiór elektrośmieci
Reklama
Reklama