ZE SMAKIEM. Wypasione gołąbki! Niebez_kozery22! CO TYDZIEŃ COŚ NOWEGO! CO TYDZIEŃ COŚ DOBREGO!
2023-07-29 9:45:05
Nie dorównam mojej babci, która jest mistrzem w robieniu gołąbków, ale moje też nie są najgorsze
Zapraszam do gotowania.
Proporcje na około 16 sztuk:
● 2 małe główki kapusty zwykłej lub włoskiej
● 1,5kg mielonej łopatki wieprzowej
● 2 cebule
● 2 ząbki czosnku
● 700ml przecieru pomidorowego
● 4 kawałki pomidorów suszonych
● 6 łyżek ugotowanego, białego ryżu
● jajka
● 2 łyżeczki majeranku
● 2 łyżki masła
● łyżka mąki
● łyżka bułki tartej
● 4 ziarna ziela angielskiego
● 6 ziarenka pieprzu
● 2 liście laurowe
● sól i pieprz
Możecie użyć jednej, dużej główki, ale mniejsze lepiej się sparzą i są delikatniejsze. Bierzemy duży garnek i gotujemy wodę. Nie napełniamy do pełna bo będziemy wkładać do niej kapustę. Wycinamy głąb, kiedy woda się zagotuje wrzucamy kapustę.
Wyciągamy liście po tym jak zaczną odpadać. W liściach mogą być łykowate, części, które albo wycinamy albo rozbijamy delikatnie tłuczkiem.
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na łyżce masła. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy pokrojone pomidory i przetarty czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem.
Mięso wrzucamy do miskim dodajemy 2/3 zawartości patelni, łyżeczkę majeranku, jajko i bułkę tartą (wcześniej namoczoną w odrobinie mleka), sól i pieprz. Soli pieprzu nie żałujcie, trzeba porządnie doprawić.
Dokładnie wyrabiamy i formujemy gołąbki. Bierzemy 100 g mięsa i zawijamy w kapustę jak krokiety. Na patelni gdzie mamy resztę cebuli dodajemy przecier i dusimy przez 10 min. Dodajemy majeranek, sól i pieprz.
W dużym garnku układamy kapustę, żeby się gołąbki nie przypaliły, i układamy ciasno przekładając resztą kapusty. Zalewamy sosem, resztę uzupełniamy albo wodą, albo bulionem, dodajemy resztę przypraw.
Ja napełniłam wodą i dodałam łyżkę domowych, suszonych warzyw. Ważne, żeby płyn dobrze wszystko przykrył. Przykrywamy i po zagotowaniu zmniejszamy ogień i dusimy koło godziny.
W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i po minucie dodajemy 4 chochle sosu z gołąbków. Mamy lekko zawiesisty sos, jeżeli lubicie gęstszy to dodajcie mniej płynu.
Na talerz wykładamy gołąbki i polewamy sosem, do tego ziemniaczki i koniecznie koperek☺.
Wyświetl ten post na Instagramie
=