pultuszczak




ZE SMAKIEM. Kaczka pieczona po polsku

2023-11-11 4:07:25

 

Jadwiga Wołynikj.wolynik@tio.com.pl

Tuszka kaczki, 10 dag klarowanego masła, 1/2 kg jabłek Reneta, 10 dag żurawiny do mięsa, białe wino półwytrawne, sól kłodawska, pół płaskiej łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki cynamonu, majeranek, 2 posiekane ząbki czosnku. Jabłka do pieczenia, tyle sztuk, ilu będzie biesiadników, ja przewidziałam czworo. Folia do pieczenia mięsa.
Od tuszki odcinamy skrzydełka i szyję. Nacieramy kaczkę solą, pieprzem, majerankiem w/g uznania. Na końcu przecieramy czosnkiem i cynamonem. Zostawiamy na noc w lodówce.
Jabłka kroimy w cząstki, usuwamy gniazda nasienne, lekko oprószamy cynamonem i majerankiem. wkładamy do tuszki i spinamy wykałaczkami. Wkładamy kaczkę do rękawa , polewamy masełkiem, zapinamy folię. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni, wkładamy kaczkę, pieczemy ok 80 min. Kontrolujemy proces pieczenia.
Jabłka należy wydrążyć, ugotować w winie, wyjąć napełnić żurawiną, ułożyć obok kaczki, lekko zapiec.

Smacznego!

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *