pultuszczak

Facebook




Z ZUPĄ CHRZANOWĄ NA WIELKANOCNY STÓŁ

2022-04-15 4:10:58

Koło Gospodyń Wiejskich w Klaskach znane jest nie tylko na naszym terenie. Tworzy je zgrany zespół kreatywnych babek, pozytywnie zakręconych, doskonałych kucharek, empatycznych pań, które też biorą udział w charytatywnych akcjach. Ponadto to gospodynie hołdujące tradycji, no i estetki – ich miejsce spotkań, świetlica w Klaskach jest tego dowodem. W kuchni też dają czadu, ich potrawy zyskały aplauz podczas najróżniejszych konkursów kulinarnych i na Mazowszu, i w powiecie pułtuskim.Dziś pani Beata Gurzyńska podaje nam przepis na rewelacyjną, próbowaliśmy, zupę chrzanową. Na Wielkanoc!

Koło Gospodyń Wiejskich w Klaskach – Czerwone Korale na wielkanocny obiad proponuje wiosenną zupę, doskonałą alternatywę dla popularnego żurku czyli zupę –krem chrzanowy.

SKŁADNIKI:

1 litr bulionu warzywnego

5 łyżek świeżo startego chrzanu

5 szt. ziemniaków

1 szt. cebuli

1 szt. pora (tylko część jasna bez liści)

szczypta pieprzu, soli (najlepiej wędzonej)

śmietana 18% 3 łyżki

garść tradycji

chochla uśmiechu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

W bulionie gotujemy obrane i pokrojone w kostkę warzywa: ziemniaki, por. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na patelni, aż do momentu uzyskania obłędnego zapachu, po czym pewnym ruchem przerzucamy ją do gotujących się warzyw. Gdy warzywa będą miękkie, dodajemy chrzan, najlepiej świeżo startego. Gotujemy jeszcze przez chwilę. Całość miksujemy blenderem do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Krem doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pamiętając o chochli uśmiechu. Na koniec koniecznie zupę okraś garścią tradycji.

Podaj z własnej produkcji grzankami, jajkiem lub kiełbaską.

SMACZNEGO!

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *