pultuszczak

Facebook




Wszystko, co powinieneś wiedzieć na temat wapnia

2022-04-28 11:11:43

Zbilansowana dieta bogata we wszystkie mikro i makroelementy powinna być obecna u każdego z nas. Jednak, aby mogła ona taka być, na początek trzeba zebrać informacje o ważnych pierwiastkach, które nasz organizm potrzebuje. Jednym z takich pierwiastków jest wapń, o którym każdy z nas słyszał, czy to w szkole, czy telewizji. Jest on bardzo ważny, aby organizm dobrze działał. Jednak jakie są źródła wapnia? Czym on dokładnie jest? Jakie są skutki jego niedoboru? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w poniższym artykule.

Wapń — ważne informacje

Wapń jest to pierwiastek, który jest niezbędny, aby organizm mógł prawidłowo funkcjonować. Buduje on kości oraz zęby, jest również potrzebny do aktywowania niektórych hormonów i bierze udział w krzepnięciu krwi. Ponadto reguluje pracę układu nerwowego.

Wapń poza kośćmi i zębami znajdziemy również w płynach ustrojowych i tkankach miękkich. Witamina B2 jest, dzięki niemu lepiej przyswaja przez organizm. Pierwiastek ten zapewnia homeostazę organizmu, to znaczy równowagę oraz prawidłowe działanie. Przydaje się również podczas leczenia osteoporozy, rekonwalescencji po złamaniach kości, czy w przypadku zatruć metalami ciężkimi i stanów zapalnych.

Pamiętać należy, że wapń szczególnie potrzebują dzieci w fazie wzrostu, to jest w od 8 do 9 roku życia, oraz przez cały okres dorastania — do 18 roku życia. Przyszłe mamy również powinny dbać o odpowiedni poziom wapnia, ponieważ jest potrzebny do prawidłowego rozwoju płodu.

W jakich produktach znajdziemy wapń?

Źródło wapnia kojarzone jest najczęściej z nabiałem, mlekiem i jego pochodnymi oraz serami. Dzieje się to za sprawą popularnych reklam. Jednak nie jest to jedyne jego źródło. Z powodu licznych alergii i nietolerancji spożywanie, chociażby mleka jest dla niektórych niemożliwe, dlatego warto znać również alternatywy. Produkty bogate w wapń to:

  • kapusta włoska;

  • morele;

  • suszone figi;

  • nasiona roślin strączkowych;

  • szczypior;

  • jarmuż;

  • fasola;

  • orzechy;

  • sezam czarny i biały;

  • mleko sojowe;

  • tofu;

  • mak niebieski;

  • pestki słonecznika.

Warto wspomnieć tutaj również o wodzie mineralnej, która również można zawierać duże ilości wapnia. Z dawkowaniem tego pierwiastka należy jednak uważać, ponieważ łatwo o jego przedawkowanie. Powinni na to uważać szczególne osoby chore na kamienicę nerkową oraz osoby przyjmujące antybiotyki czy niektóre leki nasercowe. Przy przyjmowaniu wapnia warto również wprowadzić do diety suplementację witaminy C i D oraz magnezu.

Czym grozi niedobór wapnia?

Zła dieta może prowadzić do niedoboru wapnia zwaną hipokalcemia. Należy uważać, ponieważ w większości przypadków mała ilość tego pierwiastka w organizmie nie przejawia żadnych objawów. Jednak objawy tego pojawiają się, gdy zawartość wapnia spadnie poniżej 9 mg/l. Skutkami niedoboru wapnia są:

  • odwapnienie kości;

  • osteoporoza;

  • krzywica;

  • próchnica;

  • ból stawów i mięśni;

  • przemęczenie;

  • osłabiona kondycja skóry, włosów i paznokci;

  • problemy z połykaniem;

  • ruchy mimowolne;

  • napady duszności;

  • drętwienie kończyn;

  • wzrost ryzyka złamania kości.

Skutków niedoboru wapnia jest wiele, dlatego ważna jest jego dobra suplementacja. Wiele osób zapomina jednak, że aby wapń mógł zostać dobrze przyswojony przez organizm, trzeba mu dostarczyć również witaminę D. Ta zaś potrzebuje witaminy C, aby mogła być wchłonięta.

Dlatego nasza codzienna dieta musi być urozmaicona i bogata we wszystkie makro i mikroelementy, ponieważ nasz organizm nie będzie w stanie dobrze działać. Jeśli mamy jakieś wątpliwości najlepiej udać się do dietetyka, aby ten pomógł w doborze odpowiedniego jadłospisu.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *