pultuszczak




ZE SMAKIEM. Rosół z przepiórek! Niebez_kozery22! CO TYDZIEŃ COŚ NOWEGO! CO TYDZIEŃ COŚ DOBREGO!

2023-08-19 12:36:30

Dzisiaj klasyk, ale trochę w innej odsłonie – rosół z przepiórek. Przepiórcze mięso jest bardzo delikatne. Smakuje jak kurczak, ale lepiej. Trochę trywialne porównanie, ale trafne. Spróbujecie to się sami przekonacie. Moim zdaniem mięso najlepsze do pierogów.


Zapraszam do kuchni:
● 6 przepiórek (koło 1kg mięsa)
● 5 młodych marchewek
● 1 młoda pietruszka
● 5 dużych liści selera
● młoda cebula
● młody por
● liść laurowy
● 6 ziaren ziela angielskiego
● 10 ziarenek pieprzu
● sól

Taka pora roku, dlatego postarajcie się o dobre warzywa z warzywniaka, ja miałam to szczęście, że wyrwałam wszystko na świeżo z ogródka, ale w młodej włoszczyźnie znajdziecie małego selera. Użyjcie go zamiast liści, ale samych liści nie wyrzucajcie tylko zamroźcie, będzie na kolejne wywary ☺. Warzywa i mięsa dokładnie myjemy (warzyw nie obieramy, takie młodziutkie aż szkoda obierać, a skórka to nośnik smaku).
Cebulę obieramy i opalamy na gazie, albo palnikiem. Wszystko wkładamy do garnka, optymalny będzie o pojemności 5l. Dodajemy przyprawy, soli wystarczy pół łyżeczki, Dzięki temu szybciej uwolnią się aromaty. Zalewamy zimną wodą tylko do przykrycia składników. Przykrywamy i po zagotowaniu zmniejszamy ogień do minimum, zdejmujemy szumowiny. Gotujemy pod przykryciem koło 3h do miękkości mięsa. To jest najważniejszy etap i istota dobrego rosołu. Minimalny ogień to połowa sukcesu dobrego wywaru. Mamy uzyskać esencję. Dlatego zalewamy wszystko zimną wodą. Wszystko powoli pod wpływem temperatury oddaje wszystkie smaki i wartości do płynu. Włożycie składniki do ciepłej wody to białko za szybko się zetnie i rosół nie będzie miał tyle smaku co powinien.☺.

instagram.com/niebez_kozery22

 

 

Wyświetl ten post na Instagramie

 

Post udostępniony przez NieBez_Kozery (@niebez_kozery22)

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *