pultuszczak




ZE SMAKIEM. Patisony nadziewane mięsem. Niebez_kozery22! CO TYDZIEŃ COŚ NOWEGO! CO TYDZIEŃ COŚ DOBREGO!

2023-10-14 9:25:56

Użyjemy dużych sztuk, dlatego może być to alternatywa dla nadziewanej cukinii, która jest bardziej popularna. Duże sztuki patisonów maja twardą skórkę, ale nie ma tego złego, bo będziemy mieli jadalną miskę – farsz i miąższ zjemy i zostanie cienka skórka


Zapraszam do kuchni:
● 2 duże patisony
● 1kg mielonej łopatki wieprzowej
● 2 marchewki
● 2 pietruszki
● 2 małe cebule
● 200g żółtego sera
● 100g koziego sera
● 5 gałązek tymianku
● 10 listków bazylii
● 2 ząbki czosnku
● butelka przecieru pomidorowego (750ml)
● sól i pieprz
● olej

Patisony kroimy na pół, wydrążamy pestki i część miąższu. Musimy zachować formę, dlatego nie możemy zostawić samej skórki, bo inaczej patison się rozpadnie. Warzywa razem z czosnkiem i miąższem kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z 3 łyżkami oleju. Doprawiamy solą i pieprzem, smażymy do zeszklenia. Dodajemy mięso i dokładnie rozdrabniamy łyżką. Kiedy mięso całkowicie się zetnie wlewamy przecier. Zmniejszamy ogień o minimum i dusimy pod przykryciem przez godzinę. Na końcu dodajemy posiekane zioła. Jeżeli sos będzie za rzadki to zdejmijcie przykrywkę i duście jeszcze koło 15min., żeby woda odparowała.

Farsz na patelni, a my wracamy do patisonów. Doprawiamy lekko solą i pieprzem, smarujemy odrobiną oleju. Pieczemy w 180 stopniach przez 20min.

Zrobiliśmy obróbkę wstępną, później patison dojdzie razem z mięsem i będzie miękki. Rozkładamy farsz po równo na patisony, posypujemy serami i wkładamy do piekarnika na 30min.

Danie jest gotowe kiedy sery się roztopią i zrumienią. Smacznego♥☺.
instagram.com/niebez_kozery22

 

 

Wyświetl ten post na Instagramie

 

Post udostępniony przez NieBez_Kozery (@niebez_kozery22)

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *