ZE SMAKIEM. Niepozorna surówka z brukselki
2023-03-06 12:27:59
Zamiennik codziennej surówki z białej kapusty i sprytny sposób na przemycenie nielubianego warzywa
Jedzona głównie na ciepło, ale sama w sobie jest tak delikatna. Dzięki dresingowi osoba, którą poczęstujecie nie zorientuje się, że to brukselka.
Porcja na 4 osoby:
● 500g brukselki
● średnia marchewka
● małe jabłko
● 2 łyżki posiekanego koperku
● biała część pora 5cm
● ząbek czosnku
● 2 czubate łyżeczki musztardy ziarnistej
● 2 łyżeczki miodu (sprawdzi się wielokwiatowy)
● sól i pieprz
● sok z 1/3 cytryny
● 3 łyżki oleju
Do dużej miski wrzucamy musztardę, miód, przetarty czosnek, koperek, sok z cytryny, olej, sól i pieprz. Wszystko mieszamy do połączenia się składników.
Wyczyszczoną brukselkę przekrawamy na pół i kroimy w jak najcieńsze paski. Można też zetrzeć na paski na tarce. Pora kroimy w piórka. Obraną marchewkę i jabłko ścieramy na drobnych oczkach.
Teraz najważniejsza czynność czyli dokładnie wygniecenie. Rękawy w górę i mieszając ugniatajcie wszystko. Surówka zyska na smaku.
Super dodatek do obiadu, kanapek czy do schrupania sama w sobie. Niby zwykła surówka, ale mały szczegół zamienia ją w coś nowego i świeżego.
Instagram: niebezkozery22