pultuszczak

Facebook


Z MAKOWCEM I BABĄ OD MAŁGORZATKI

2021-04-02 10:16:33

Z MAŁGORZATĄ KRUPSKĄ, WŁAŚCICIELKĄ PRACOWNI CUKIERNICZEJ MAŁGORZATKA ROZMAWIA GRAŻYNA M. DZIERŻANOWSKA

Och, MAŁGORZATKA to cukiernia dobrze znana w naszym mieście, związana z wyrobami, że palce lizać…

Początki istnienia MAŁGORZATKI to 2000 rok, ale tradycje cukiernicze sięgają w rodzinie aż do czasów powojennych, kiedy to brat dziadka Piotra – Aleksander Kaczuk – miał pierwszą cukiernię w Pułtusku. Od tego czasu nasza rodzina jest związana z cukiernictwem.

Produkty MAŁGORZATKI, jak twierdzą zjadacze słodkości, są doskonałe, bo…

…bo od samego początku zależało nam na tym, by tworzyć produkty smaczne i naturalne. Dlatego dalej opieramy się na starych tradycyjnych recepturach, w których nie ma miejsca na polepszacze smaku czy sztuczne barwniki.

Jesteśmy w przeddzień Wielkiej Nocy, więc porozmawiajmy o MAKOWCU, cieście, bez którego nie obędzie się świąteczny stół.

Tak, na naszym wielkanocnym stole króluje MAKOWIEC. To połączenie tradycyjnego ciasta drożdżowego z masą makową. Masę przygotowujemy od lat według tej samej receptury. Sami parzymy, ucieramy, mielimy i doprawiamy mak bakaliami i rumem. Połączenie z naturalnym ciastem drożdżowym na jajach i słodką polewą lukrową daje pyszny świąteczny deser.

A BABA wielkanocna, królowa stołu, czym zachwyca?

BABA jest królową świątecznego stołu! Wyrabiana z ciasta drożdżowego z dodatkiem rodzynek i skórki pomarańczowej musi długo dojrzewać w cieple, żeby wydobyć jej smak. Po prostu rozpływa się w ustach. Od niedawna na święta Wielkiej Nocy do koszyczków ze święconką trafiają mini babeczki, które cieszą się popularnością wśród najmłodszych klientów. Wieść niesie, że w wielu przypadkach jest to ten składnik święconki, który jest zjadany, zanim trafi na stół wielkanocny.

Pandemia jakoś wpłynęła na produkcję MAŁGORZATKOWYCH wyrobów?

Owszem. Do niedawna nasza CUKIERNIA produkowała głównie wyroby z ciasta drożdżowego – pączki z lukrem, drożdżówki, placki drożdżowe, itp. Niestety, pandemia zmusiła nas do zmiany profilu produkcji. Teraz MAŁGORZATKA zajmuje się głównie wykonaniem wielu rodzajów ciasteczek kruchych. Ciasteczka produkujemy według naszych autorskich receptur na bazie naturalnych produktów, z użyciem śmietany i jaj. Większość ciast formujemy ręcznie i układamy na tacki. Dzięki temu w ciężkich czasach pandemii nasi klienci mogą kupić małe opakowanie ulubionych ciasteczek, bezpiecznie zapakowanych w naszej cukierni. Mimo trudnego okresu, w jakim się znajdujemy, staramy się z nadzieją patrzeć w przyszłość.

Pachnie tu coś nie rumem i wanilią, a niespodzianką…

Tak, dlatego na początku maja szykujemy dla naszych klientów oraz wszystkich turystów odwiedzających nasz piękny Pułtusk pyszną niespodziankę. Ale co to będzie, niech na razie zostanie naszą słodką tajemnicą.

Zatem zanim przyjdzie maj, my pułtuszczanie, będziemy wić się z ciekawości!

Małgorzata Krupska

Tradycyjny MAKOWIEC to połączenie ciasta drożdżowego z masą makową

Ciasteczka z MAŁGORZATKI

 

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *