Tygodnik Pułtuski

Wszyscy jesteście wygranymi!

Wielkanoc w Golądkowie po raz trzynasty

11 kwietnia w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Golądkowie odbyła się już trzynasta edycja konkursu kulinarnego dla uczniów szkół podstawowych WIELKANOC W GOLĄDKOWIE. Organizatorem konkursu jest golądkowska szkoła oraz Hotel Narvil.
Najważniejsze cele konkursu to zdobywanie i pogłębianie arkanów sztuki kulinarnej, kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o tradycji i zwyczajach Świąt Wielkiej Nocy na terenie północnego Mazowsza, propagowanie żywności ekologicznej, zdrowego odżywiania, rozbudzanie inicjatywy, pomysłowości i kreatywności wśród uczniów, integracja społeczności szkolnych z różnych szkół, odkrywanie i promowanie utalentowanych uczniów, budowanie oraz rozwijanie postaw proekologicznych, eksplorowanie kuchni regionalnej i jej tajników związanych z przystawkami gorącymi.
Tak więc w piątek, z samego rana do Golądkowa przybyli podekscytowani i gotowi na kulinarne potyczki młodzi pasjonaci gotowania. Drużyny wyróżniały się specjalnie na tę okazję przygotowanymi strojami, fartuszkami i nakryciami głowy.
Do zmagań konkursowych stanęły drużyny ze szkół podstawowych: w Nowym Niestępowie, Dzierżeninie, Strzegocinie, Płocochowie, Gołyminie–Ośrodku, Gzach, Przewodowie Poduchownym, Winnicy i SP nr 1 w Pułtusku.
Jury w składzie Ewa Leszczyńska – dyrektor ZSCKR w Golądkowie, Przemysław Bednarz – szef kuchni Restauracji Aruana, Hotel Narvil Conference & Spa, Katarzyna Dudek – Polski Związek Łowiecki, przewodnicząca Zarządu Okręgowego w Ciechanowie, Krzysztof Tomalik – industrial talent manager, Lactalis Polska Sp. z o. o., Zakład Mleczarski w Winnicy – brało pod uwagę nie tylko walory smakowe dań, ale również organizację i higienę pracy, wykorzystanie składników (zero waste), stopień trudności wykonania dania, ocenę organoleptyczną gotowego dania, atrakcyjność przekąski gorącej, dekorację i sposób podania dania oraz prezentację.


Oceniający nie mieli łatwego zadania, bo młodzi kucharze bardzo ambitnie podeszli do swoich zadań. Drużyna ze Społecznej Szkoły Podstawowej w Gzach przygotowała ptysie z pastą jajeczną i łososiem, uczniowie z Nowego Niestępowa tartę z farszem jajecznym musem z łososia i sosem żurawinowym. Kolejny zespół, ze Szkoły Podstawowej w Strzegocinie, serwował zielone naleśniki pod chmurką, a ten ze szkoły w Gołyminie–Ośrodku pasztet wielkanocny z jajek. Następne dania to kaczka z jabłkami – Szkoła Podstawowa w Winnicy, wielkanocna pajda w panierce jajecznej ze skwarkami z białej kiełbasy – Szkoła Podstawowa nr 1 w Pułtusku, wielkanocny tost z jajkiem poche z sosem jogurtowo – majonezowym – Szkoła Podstawowa w Dzierżeninie, szlacheckie zrazy – Szkoła Podstawowa w Płocochowie, paszteciki drożdżowe z nadzieniem jajeczno – chrzanowym – Szkoła Podstawowa w Przewodowie Poduchownym.

Jak powiedział w podsumowaniu wyników Przemysław Bednarz, wielkim zaszczytem było próbowanie dań przygotowanych przez tak młodych ludzi i wszyscy uczestnicy mogą czuć się wygranymi, bo poziom był bardzo wyrównany. Dyrektor ZS CKR Ewa Leszczyńska dodała, by młodzi kucharze nie rezygnowali ze swojej pasji, nabierali umiejętności i wyniesione z konkursowych zmagań doświadczenia zabrali ze sobą, by wrócić tu za rok.

A oto wyniki kulinarnych zmagań:
I miejsce – drużyna ze Szkoły Podstawowej w Dzierżeninie.
II miejsce – drużyna ze Szkoły Podstawowej
w Gołyminie–Ośrodku.
III miejsce – drużyna ze Szkoły Podstawowej w Nowym Niestępowie.
Wyróżnienie za współpracę i organizację pracy – Szkoła Podstawowa w Gzach.
Wszystkim uczestnikom serdecznie gratulujemy! Dodamy jeszcze, że Szkoła w Golądkowie jak zwykle przyjęła swoich gości serdecznie i po królewsku, częstując wyśmienitym jedzeniem, dbając o sprawną organizację i komfort wszystkich obecnych na konkursie. Uwagę zwracały też przepiękne dekoracje wielkanocne, tworzące niepowtarzalny nastrój. Warto na koniec docenić sponsorów, dzięki którym zostali obdarowani nie tylko zwycięzcy, ale również wszyscy uczestnicy konkursu, ich opiekunowie i inne zaangażowane osoby.

Sponsorzy:
Pierwsza nagroda oraz nagroda specjalna – Hotel Narvil Conference & Spa
Druga nagroda – Polski Związek Łowiecki, Zarząd Okręgowy w Ciechanowie
Trzecia nagroda – ZSCKR w Golądkowie
Upominki dla uczestników (nienagrodzonych) – Lactalis Polska Sp. z o. o., Zakład Mleczarski w Winnicy.

Do zobaczenia za rok w Golądkowie!
ED

Komentarze

Exit mobile version