WIELKANOC W GOLĄDKOWIE – ONE TAM BYŁY!
2023-04-13 10:47:44
Poznałam je w Golądkowie, w ZS CKR podczas konkursu gastronomicznego- Julię, Kingę i Martynę. Zwróciły moją uwagę podejściem do obranego zadania i spokojem. Miały zaprezentować danie, które wydawało mi się ciekawe w smaku. Poprosiłam je o przepis dla TYGODNIKA. I nic to, że już po Wielkanocy. My, Polacy, lubimy białą kiełbasę, nie tylko od święta. A to ona właśnie jest podstawowym produktem prezentowanej tu pieczeni.
***
TO MY – Julia, Kinga i Martyna, jesteśmy uczennicami klasy 8 Publicznej Szkoły Podstawowej im. Przyjaźni Polsko – Węgierskiej w Przewodowie Poduchownym.
Miałyśmy zaszczyt reprezentować szkołę w powiatowym konkursie pt. „Wielkanoc w Golądkowie”, który odbył się 31 marca 2023 r. Udział w tej rywalizacji brałyśmy po raz drugi.
W poprzedniej edycji konkursu przyrządzałyśmy mazurek z masą pomarańczowo-cytrynową i orzechami. Zdecydowałyśmy się na ponowny udział, ponieważ bardzo nam się podobało konkurowanie w tego rodzaju zawodach. Zdecydowałyśmy się przygotować pieczeń z białej kiełbasy w cieście francuskim z jajkiem i sosem czosnkowo- chrzanowym. Wybrałyśmy to danie, ponieważ chciałyśmy ukazać inną odsłonę jajek i białej kiełbasy na wielkanocnym stole. Ponadto potrawa ta przygotowywana jest u jednej z nas, właśnie na święta Wielkiej Nocy. Jajka kojarzą nam się z Wielkanocą, ponieważ są symbolem i znakiem nowego życia i przezwyciężeniem śmierci.
Najwięcej trudności sprawiło nam pokrojenie świeżo wyjętej pieczeni z piekarnika. Nie towarzyszył nam stres, ponieważ to było już nasze drugie podejście do konkursu o takiej tematyce. Stres pojawił się jednak podczas oczekiwania na wyniki.
Przygotowując się do konkursu, spotkałyśmy się u jednej z nas. Jesteśmy bardzo zadowolone i dumne z efektu naszej pracy. Przygotowywałyśmy się pod kierunkiem p. Krzysztofa Zabielskiego.
Pieczeń z białej kiełbasy w cieście francuskim z jajkiem sosem chrzanowym:
Składniki:
80 dag kiełbasy białej surowej, ciasto francuskie, 8 jajek, łyżka bułki tartej, łyżeczka masła, 2 łyżki sosu chrzanowego WINIARY, 2 papryki czerwone, 1 cebula, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, pęczek natki pietruszki.
Przygotowanie:
Jajka ugotuj na twardo w osolonej wodzie. Po ugotowaniu przelej zimną wodą Następnie obierz i odstaw. Cebulę drobno posiekaj i podsmażaj na patelni, aż zmięknie. Paprykę pokrój w kostkę, a natkę posiekaj. Białą kiełbasę wyjmij ze skórki i przełóż do miski. Dodaj cebulę, paprykę, posiekaną natkę pietruszki, sos chrzanowy, bułkę tartą i mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszaj.
Na blaszce rozwiń połowę ciasta francuskiego. Na to wyłóż połowę mięsa.
Jajka lekko wyrównaj, odcinając ich „spiczaste” końce, aby lepiej pasowały do siebie w foremce. Poukładaj jajka jedno za drugim na środku pieczeni, lekko je zagłębiając. Całość przykryj pozostałym mięsem, formując zgrabny kształt. Na wierzchu rozłóż pozostałe ciasto i dokładnie sklej brzegi, wypuszczając całe powietrze ze środka.
Całość piecz ok. 60 min. w temp 180°C.
Podajemy z sosem chrzanowym.
PODAŁA GMD