Sushi – fenomen kuchni azjatyckiej w XXI wieku
2021-06-30 10:50:57
Gdyby pięćdziesiąt lat temu ktoś powiedział, że potrawa zrobiona z ryżu, ryb, warzyw i suszonych wodorostów stanie się jednym z najchętniej zamawianych dań, nasi dziadkowie prawdopodobnie otworzyliby oczy ze zdumienia. A jednak! Sushi króluje na europejskich stołach. W ostatnim dziesięcioleciu otworzono setki restauracji i sushi barów. Wiele z nich godnych jest polecenia.
Długa droga japońskiej kuchni do Europy
Chociaż większość z nas uważa sushi za potrawę japońską, prawdopodobnie już w VI wieku było ono znane w Chinach. Wszystko zaczęło się od potrzeby przechowywania ryb, ich ochrony przed zepsuciem. Mięso ryby przekładano ryżem, który z czasem zaczęto podlewać octem. Już w XVIII wieku sushi na stałe zagościło w japońskich sklepach i na stołach. Wciąż jednak jego przygotowanie wymagało czasu. Do tradycji kuchni japońskiej wpisały się też nazwy różnych rodzajów sushi, takie jak: futomaki, hosomaki, uramaki, nigiri, gunkanmaki czy sashimi. To, do której kategorii należy dany kawałek, zależy od sposobu jego przygotowania, ilości składników i kształtu.
Idealne sushi – starannie dobrane składniki i perfekcyjne wykonanie
Sushi kojarzy nam się przede wszystkich z potrawą wykwintną, ciekawą i typowo azjatycką. Dla Japończyków sushi jest dziełem sztuki. Tak też wygląda – ma być świeże, kolorowe, pięknie podane. Również w Europy przygotowywaniem sushi zajmują się profesjonalni kucharze zwani sushi masterami. Ich kształcenie nie należy do łatwych czy krótkich. Z szacunku dla tradycji wykonania specjału i w trosce o jakość i smak wiele restauracji, których specjalnością jest sushi, zamawia tylko najlepsze produkty i zatrudnia wysoko wykwalifikowanych kucharzy. Wszystko – ryby, warzywa, dodatki takie jak grzyby shitake, paluszki krabowe, wasabi czy glony nori – musi być najlepszej jakości. Japońska kuchnia nie uznaje kompromisów. Jeśli więc wybierasz się na sushi, zadbaj, by było wykonane przez perfekcjonistów, pasjonatów. Czy wybierając restaurację sushi, warto kierować się ceną? Z pewnością nie należy jej pomijać. Sushi nie jest tanim daniem. Dobrze przygotowanie sushi musi odpowiednio kosztować. Prestiżową i polecaną restauracją japońską sushi jest PAGO w Pułtusku.
Na czym polega fenomen sushi jako azjatyckiego specjału?
Wielu z nas z pewnością zadaje sobie te pytanie: dlaczego sushi stało się tak popularne? Z pewnością warto podkreślić jego smak. Odpowiednio połączone składniki najwyższej jakości są po prostu pyszne. Zachwyca się nimi cały świat. Nie ukrywajmy – je się także oczami. Mistrzowie sushi dbają o to, by stworzyć na deskach, talerzach prawdziwe dzieła sztuki. Od sushi nie da się oderwać wzroku! Kuchnia japońska bardzo różni się od europejskiej. Jest lekka, doprawiona, ale też wyjątkowo zdrowa. Japończycy to jedni z najzdrowszych narodów na świecie. XXI wiek przyniósł wzrost zainteresowania zdrowiem, a co za tym idzie – prawidłowym odżywianiem. Wielu z nas dba o kondycję, staramy się być fit. Nic więc dziwnego, że wybierając dania, kierujemy się nie tylko ich smakiem, ale i jakością. Sushi jest spełnieniem marzeń o perfekcyjnym smaku z zachowaniem dbałości o zdrowie. Ważny jest także sposób jego podania. A może obrus z rodzimym, tradycyjnym haftem? Nie musisz znać się na sztuce haftowania. Pomoże Ci haft komputerowy płaski lub 3D. Precyzyjnie zaprogramowane maszyny wyszyją wybrany lub zaprojektowany przez Ciebie wzór na dowolnej tkaninie. Nici pozostaną trwałe i klasyczne, ucieszą wzrok, a dzięki delikatności splotów i wypukłościom – także zmysł dotyku.
A może mały dodatek?
Sushi nie jest oczywiste. Kojarzone z wyrafinowaniem i nową jakością, smakiem, zabierze nas w niezwykłą orientalną podróż. Pamiętając o lekkości sushi, warto postawić na coś jeszcze – na wybór idealnego, także lekkiego dodatku, który sprawi, że aura pomieszczenia stanie się ciekawsza, zagadkowa. On także musi być nieoczywisty, nietuzinkowy. Świeca bubble w kształcie bąbelków sprawdzi się doskonale! Jest figlarna, w pełni wegańska i ekologiczna. Bawełniany knot na długo rozświetli Twoje wnętrze i sprawi, że wieczór stanie się jeszcze bardziej magiczny!
Chcesz rozpalić zmysły, sprawić, by wieczór był niezapomniany, wyjątkowy? Koniecznie wypróbuj nasze wskazówki. Pyszne sushi plus efektowne dodatki? To jest to!
undefined