pultuszczak

Stanowisko fundacji im. Krzysztofa Klenczona w sprawie festiwalu

2019-02-08 12:53:50

Szanowny Panie Burmistrzu, z dużym zdziwieniem otrzymaliśmy nieoficjalną wiadomość dotyczącą losów kolejnej edycji Pułtusk Festiwal im. Krzysztofa Klenczona.

Bardzo dziwi nas fakt braku oficjalnego stanowiska Ratusza, które naszym zdaniem powinno być przekazane na ręce Komitetu Organizacyjnego Festiwalu. Pragnę przypomnieć, że taki Komitet istnieje już od ponad 7 lat i zgodnie z zasadą dobrego obyczaju powinien być poinformowany o likwidacji Festiwalu.

Przez cały okres działalności Komitetu, część jego członków niebędących pracownikami samorządu pułtuskiego wykonywała swoje obowiązki nieodpłatnie, wliczając w to kilkadziesiąt wizyt w Pułtusku, na zaproszenie Ratusza.

Decyzję, którą Pan podjął, uznajemy za kuriozalną. Postać Krzysztofa Klenczona, urodzonego w Waszym mieście, w ostatnich latach służyła bardzo promocji Pułtuska. Ze strony miasta, także wydawało się, że w pełni zrozumiane i doceniane jest działanie nie tylko festiwalowe, ale także promocyjne. Klenczon ma w Pułtusku swój pasaż, tablicę pamiątkową na domu, w którym się urodził, grającą ławeczkę z jego postacią, sprzedawane są ciastka „Klenczonki”. No i na koniec, jest także honorowym obywatelem Pułtuska. Kilkakrotnie prezentowane przez nas w Domu Polonii wystawy pamiątek po Krzysztofie cieszyły się zawsze dużym zainteresowaniem zwiedzających.

My ze swojej strony zapewnialiśmy promocje festiwalu, ale także i miasta w ogólnokrajowych środkach masowego przekazu, prasie, radio, telewizji. Zawsze w naszych informacjach podkreślany był udział i rola miasta Pułtusk.

W ostatnim roku, około festiwalu zaczęły dziać się manewry polityczne. My jednak, ze swojej strony stanowczo nie braliśmy udziału w tych „przepychankach”. Festiwal nie może być narzędziem w polityce. To muzyka Krzysztofa, który był patriotą, jest w naszym mniemaniu najważniejsza.

Zaangażowanie ludzi młodych, którzy przyjeżdżają do Waszego miasta z całej Polski. Ale nie tylko z Polski, pragnę przypomnieć, że Festiwal miał zasięg międzynarodowy. Był łącznikiem pomiędzy Polską i Polonią. Miejscem spotkań młodzieży polonijnej z Białorusi, Ukrainy, Litwy, Łotwy, Niemiec, Australii, USA. Wspaniała atmosfera warsztatów muzycznych. Konkurs, którego poziom z roku na rok rośnie, to bezcenne atrybuty nie do odrzucenia. Laureatki Festiwalu Magdalena Chołuj (Polska) i Karolina Baran (USA) robią karierę międzynarodową, zawsze wspominając Pułtusk Festiwal w swoich wywiadach.

Jednak, zupełnie bez konsultacji, postanowiliście Państwo zakończyć ten nasz wspólny, siedmioletni wysiłek i nie kontynuować tej tradycji. Bardzo nam przykro nam bardzo z tego powodu.

Z poważaniem,

Fundacja im. Krzysztofa Klenczona