pultuszczak

Facebook

Smaki kuchni żydowskiej

2021-12-28 9:26:45

W Centrum Dziedzictwa Kulturowego odbywały się warsztaty kulinarne – SMAKI KUCHNI ŻYDOWSKIEJ. Towarzyszyły wystawie – WSZYSCY JESTEŚMY BRAĆMI, odnoszącej się do pamięci o pułtuskich Żydach. Prowadziła je Aneta Szymańska, szefowa Pułtuskiego Stowarzyszenia Dialogu MOST

 – Warsztaty były bardzo udane – powiedziała “TP” pani Aneta. – Młodzież z LO z nauczycielką Barbarą Meredyk, z ZS im. Bolesława Prusa (Barbara Grąbczewska) i z ZSZ im. Jana Ruszkowskiego (Marta Wójtowicz) poznała nie tylko dania wegetariańskiej kuchni żydowskiej, ale też zapoznała się z realiami życia Izraelczyków. Ciekawym momentem były również warsztaty, w których uczestniczyli dorośli pułtuszczanie, z entuzjazmem przygotowujący poszczególne dania i z ciekawością je degustujący.
POWIEDZIAŁY NAM

BARBARA MEREDYK

Czym można zainteresować dzisiejszą młodzież? Jako wychowawca i nauczyciel języka polskiego stoję wciąż przed takim dylematem. Czasami uda się “wkręcić” młodych ludzi do aktywnego udziału w nietypowej lekcji. Tak też się stało podczas warsztatów kulinarnych, które poprowadziła dla nas pani Aneta Szymańska w nowym Centrum Dziedzictwa Kulturowego. Pani prezes Pułtuskiego Stowarzyszenia Dialogu MOST z pomocą uroczej asystentki Poli czarowała nas ciekawostkami kultury i kuchni żydowskiej, jednocześnie przyrządzając kolorowe potrawy. Zachęcała młodzież do pomocy, lecz uczniowie najaktywniejsi byli podczas degustacji kolejnych dań. W tempie błyskawicy powstawały pyszności: humus, rozgrzewająca zupa, warzywa na patelni… Ale hitem dla nas był zapiekany kalafior z sosem sezamowym i ziarnami granatu. Przy tej okazji dowiedziałam się, że wielu moich wychowanków jest wegetarianami, więc kuchnia, którą mogli poznać, będzie dla nich inspiracją do wzbogacenia ich domowego menu. Nawet chłopcy z apetytem zajadali potrawy i wykazali zainteresowanie “zieleniną”. Spotkanie to było supermikołajkowym prezentem, za który serdecznie dziękujemy pani Anecie.

BARBARA BLUSZKO

Z wielkim zainteresowaniem udałam się na warsztaty kuchni izraelskiej. Cztery lata temu byłam na wycieczce w Ziemi Świętej i mogłam spróbować bliskowschodniej kuchni. Te smaki zostały ze mną i cieszyłam się, że będę mogła znowu posmakować egzotycznych potraw. Aneta rozpoczęła nasze spotkanie od relaksującej herbaty z pąków róż. To wprowadziło nas w świat izraelskiego bazaru. Później wspólnie przygotowaliśmy przystawki – mezze. Zrobiliśmy humus, w którym moczyliśmy przepyszny chleb z gruziński. Przygotowaliśmy również pastę tahini oraz arabską przyprawę zatar do chleba. Następnie robiliśmy tradycyjnego izraelskiego pieczonego kalafiora z pastą sezamową, owocami granatu, posypanego pietruszką. Potem bakłażan pieczony z pomidorami i czosnkiem. Wszystko przygotowywaliśmy przy fantastycznej muzyce z Izraela i we wspaniałej atmosferze. Kolejne danie? Niezwykle kolorowa, oryginalna zupa z czerwonej soczewicy, batatów, z kurkumą i ziarnami kolendry. Zaskakujące było danie główne, czyli gotowany ryż z egzotycznymi przyprawami – to berberys, kurkuma mielony sezam, kmin, rodzynki, pestki dyni. Do tego warzywa, więc cukinia, marchewka, czerwona cebula, czosnek, papryka – wszystko stworzyło bardzo smaczną, egzotyczną potrawę. Roznoszący się zapach dał nam pozytywną energię, jak kolory potraw i ich smak. Chcemy więc więcej takich spotkań!

OTO PRZEPISY, WYPRÓBOWANE, NIESKOMPLIKOWANE I SMACZNE. WYPRÓBUJ JE:

SZAKSZUKA  – Papryka, czerwona cebula, pomidory bez skórki, sól pieprz, papryka w proszku.  Podduszamy na oliwie z oliwek warzywa na patelni do miękkości, robimy w utworzonej masie dziurki, wlewamy jajka, solimy, pieprzymy i podajemy, kiedy są lekko ścięte.

TAHINI – Pasta sezamowa – około 4 łyżek, odrobina wody, sól, pieprz, sok z jednej cytryny, dwa ząbki czosnku, świeża natka pietruszki. Wszystko mieszamy i gotowe.

HUMUS – Słoik ciecierzycy razem z sosem, który jest w słoiku wlewamy do miski, dodajemy tahini z przepisu powyżej, doprawiamy i podajemy ze świeżą pitą lub chrupiącym chlebem.

IZRAELSKI RYŻ  – Gotujemy ryż i mieszamy z prażonymi pestkami dyni, rodzynkami, kurkumą, ziarnami kolendry, solą i pieprzem. Podajemy z duszonymi warzywami cukinią, marchewką, czerwoną cebulą, papryką, czosnkiem z odrobiną miodu, soli i pieprzu.

ZUPA Z CZERWONEJ CIECIERZYCY – Dusimy czerwoną cebulę, czosnek, paprykę, bataty, marchewkę, imbir, gotujemy wodę z soczewicą, wrzucamy do wody uduszone warzywa, blendujemy, doprawiamy –  sok z cytryny, mleko kokosowe, sproszkowana kurkuma, ziarna kolendry, miód, sól pieprz.

 

BABAGANUSH – nakłute bakłażany pieczemy w piekarniku, obieramy ze skóry, dodajemy tahini, pomidory bez skóry, sól pieprz, świeżą pietruszkę.

 

PIECZONY KALAFIOR  – Kalafior w całości wkładamy do piekarnika, pieczemy, aż będzie brązowy, nie czarny!!!! Wyjmujemy, smarujemy tahini, solą, pieprzem, posypujemy natką pietruszki i ziarnami granatu.

Podała Aneta Szymańska

 

 

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

TOiOWO NAUKOWO

Roboty i emocje

  Adepci Robotycznej Szkoły Aktorskiej świetnie czują się w każdym reper…

Wrzesień w Koperniku

Cywilizacja algorytmów na Festiwalu Przemiany. Plenerowy koncert muzyki elektron…

MACHINA SAPIENS - wystawa festiwalu Prze…

Sztuczna inteligencja w coraz większym stopniu wkracza w nasze życie. Powoli – l…