pultuszczak

Facebook

Przy amfiteatrze praca wre

2022-08-02 5:25:42

Z powodu braku możliwości wykorzystania dawnego amfiteatru przy ulicy Baltazara zgodnie z jego pierwotną funkcją, ze względu na obowiązujące wymogi techniczne i bezpieczeństwa, zaplanowano remont obiektu i jedynie jego zabezpieczenie w taki sposób, aby nie stanowił zagrożenia dla osób odwiedzających park.

Aby jednak relikty dawnego amfiteatru nie zaginęły, założono pozostawienie elementów, które są zachowane w dobrym stanie technicznym, w tym ich części w formie siedzisk wylewanych z użyciem kamienia polnego oraz murów oporowych zlokalizowanych u szczytu i u podnóża skarpy, a także schodów, które ze względu na brak możliwości wykorzystania na obszarze będącym miejscem użyteczności publicznej, nie mogą pełnić swojej podstawowej funkcji, nie posiadając minimalnych parametrów technicznych (szerokości biegu i wysokości). Pozostawione schody mogą być wykorzystane jedynie jako ewentualne przejście serwisowe dla obsługi zieleni.

Przewidziano przeobrażenie amfiteatru w rodzaj romantycznej trwałej ruiny przerośniętej bujną zielenią. W tym celu wykonano nasadzenia pnączy oraz roślin okrywowych.

W miejscu dawnej sceny została zainstalowana glorieta, która będzie pełniła funkcję stelażu dla pnączy, a także rolę znaku przestrzennego przy wejściu do zrewitalizowanych piwnic pod Wzgórzem Abrahama.

Z uwagi na chęć pozostawienia funkcji koncertowej, z jaką kojarzony jest ów teren, pośrodku parku przewidziana jest jeszcze jedna instalacja – drewnianej altany pełniącej docelowo funkcję pawilonu muzycznego.

Przewidywane uspokojenie ruchu kołowego i ograniczenie związanego z nim hałasu, szczególnie uciążliwego od strony ulicy 3 Maja, które ma się dokonać w związku z planowaną budową obwodnicy miasta, pozwoli na jeszcze lepsze wykorzystanie terenu parku dla funkcji rekreacyjnych oraz turystycznych. Postanowiono bowiem zadbać o wprowadzenie elementów umożliwiających wykorzystanie przestrzeni publicznej szerokiemu gronu odbiorców. Planowany efekt jest do osiągnięcia poprzez instalację owej altany muzycznej w centralnym punkcie przestrzeni parkowej oraz instalację gloriety u podnóża amfiteatru, a zarazem w bezpośrednim sąsiedztwie XVI-wiecznych pojezuickich piwnic.
źródło:pultusk.pl

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

TOiOWO NAUKOWO

Roboty i emocje

  Adepci Robotycznej Szkoły Aktorskiej świetnie czują się w każdym reper…

Wrzesień w Koperniku

Cywilizacja algorytmów na Festiwalu Przemiany. Plenerowy koncert muzyki elektron…

MACHINA SAPIENS - wystawa festiwalu Prze…

Sztuczna inteligencja w coraz większym stopniu wkracza w nasze życie. Powoli – l…