Zdrowe mięso z dzika – dlaczego dziczyzna jest lepsza od innych mięs?
Dziczyzna, czyli mięso z dzika, sarny czy jelenia, to najzdrowsze i najbardziej wartościowe mięso, dostępne na polskim rynku. Dzieje się tak, ponieważ zwierzęta dziko żyjące są wolne od stresu i sztucznych składników, których niemałe ilości znajdziemy w mięsie zwierząt hodowlanych. Podczas gdy drób czy wieprzowina rodzą się, żyją i umierają w nienaturalnym dla siebie środowisku i nie najlepszych warunkach, żywione są paszą z GMO, antybiotykami i sztucznymi hormonami, dzik, sarna i jeleń biegają sobie na wolności, karmią się leśnymi owocami, ziołami i korzeniami. Rodzaj życia zwierzęcia i pokarmu jaki spożywa, są głównymi czynnikami wpływającymi na jakość mięsa. Nic więc dziwnego, że mięso z dziczyzny jest o wiele wartościowsze, niż mięso drobiowe czy wieprzowe. Mięso z dzika, sarny czy jelenia ma o wiele wyższa zawartość witamin z grupy B, łatwo przyswajalnego żelaza, magnezu, fosforu, przy jednocześnie najniższej kaloryczności, ilości tłuszczu i cholesterolu. Mięso z dziczyzny nie zawiera w sobie nastrzyków, sztucznych hormonów i antybiotyków, jest czyste i naturalne. Wszystko to sprawia, że mięso z dziczyzny jest mięsem idealnym dla osób cierpiących na choroby układu krwionośnego, takich jak miażdżyca, nadciśnienie czy zagrożenie zawałami serca i udarami mózgu, a także dla osób przebywających na dietach odchudzających czy posiadających alergie pokarmowe.
Smak mięsa z dzika – co można przygotować z dziczyzny?
Mięso z dzika, sarny czy jelenia ma również przewagę nad mięsem drobiowym czy wieprzowym pod kątem wyjątkowego smaku i aromatu. Aromatyczne pożywienie, którym żywią się dzikie zwierzęta, przenika do ich mięsa, dzięki czemu dziczyzna sama w sobie pachnie i smakuje lasem, leśnymi owocami i ziołami, a tego wyjątkowego bukietu zapachu i smaku nie da się podrobić żadną mieszanką ziół i przypraw, a jedynie podkreślić. Wiele osób obawia się też, że z mięsa z dzika, sarny czy jelenia nie da się przyrządzić zbyt wielu potraw. Tymczasem mięso z dziczyzny jest bardzo wdzięcznym produktem w kuchni, z którego przygotujesz aromatyczne zupy, sosy, pieczone i smażone kawałki mięsiwa, kiełbasy i inne wędzone lub suszone wędliny, smalec, pasztety. A każdy z tych przysmaków będzie wyjątkowo zdrowy, smaczny i treściwy.
Dlaczego dziczyzna jest droższa od wieprzowiny?
Wiele osób wybiera mniej zdrową i wartościową wieprzowinę z powodu ceny. Dziczyzna jest bowiem mięsem nieznacznie droższym od mięsa ze zwierząt hodowlanych. Dlaczego tak jest? Jak już wyżej przeczytałeś – mięso z dzika, sarny i jelenia jest o wiele zdrowsze, naturalniejsze i wartościowsze. Już samo to sprawia, że warto zapłacić więcej, za produkt o wiele lepszy jakościowo. Ponad to drób czy wieprzowina, to towar produkowany niemal fabrycznie – zwierzęta te płodzone są tylko po to, aby można było je wyeksploatować do znoszenia jaj i rodzenia kolejnych zwierząt, a następnie przekazać do ubojni i sprzedać na nasze stoły. Dzikie zwierzęta z kolei rodzą się i żyją naturalnie, a głównym celem ich egzystencji jest równowaga w ekosystemie leśnym. Można więc porównać to śmiało do masowej produkcji t-shirtów w fabryce, kontra wyjątkowej kolekcji specjalnej koszulek z lepszego gatunkowo materiału. W obu przypadkach, jeśli chcesz otrzymać produkt wartościowszy i lepiej dostosowany do Twoich potrzeb, wybierzesz produkt droższy, ale atrakcyjniejszy.
Artykuł powstał przy współpracy z http://lesniczowka.net