pultuszczak

Facebook


Maj kluczowym miesiącem dla Twojego warzywnego ogródka

2021-05-12 1:21:53
Wiosna to najważniejszy okres dla wysiewów. Już od marca musimy pilnować kolejności sadzenia konkretnych nasion. Co prawda wiele zależy od pogody w danym roku, ale najważniejszym okresem dla ogrodnika jest zazwyczaj maj.

 

To wtedy siejemy najważniejsze warzywa w naszej kuchni. O jakich konkretnie nasionach musimy pamiętać i na co zwracać w tym miesiącu uwagę?

Najważniejsze warzywa maja

Kluczowe dla maja są z pewnością warzywa korzeniowe. Najbardziej popularne są: burak, marchew czy rzepa. Warto pamiętać też o rzodkiewce czy kalarepie, które świetnie smakują latem, jako rośliny jeszcze świeże i młode. To bardzo przydatne w kuchni warzywa o dużej zawartości błonnika, które ponadto zawierają wiele witamin (A,B,C) i aminokwasów.

Warzywa korzeniowe nie potrzebują wiele zabiegów pielęgnacyjnych. Do ich uprawy nadają się wszystkie rodzaje gleby. Trzeba pamiętać o tym, ze są stosunkowo mało odporne na przemarzanie. Nie dziwi więc, że wysiewa się je właśnie w maju. Pogoda w Polsce bywa jednak naprawdę zmienna i jeżeli grożą nam zimne noce to warto przesunąć nasze sadzenie na czerwiec. Wyjątkiem jest pietruszka, na której amplitudy temperatur nie robią większego wrażenia.

Idealny okres dla dyniowatych

Najlepszym okresem dla warzyw dyniowatych jest połowa maja. Wielkie rośliny typu dynia czy cukinia, ale też patison, kabaczek i popularny ogórek gruntowy. Pochodzą one z ciepłych krajów, a więc są bardzo wymagające, jeśli chodzi o słońce. Początki maja bywają w naszej szerokości geograficznej jeszcze zbyt zimowe, więc z dyniowatymi lepiej się trochę wstrzymać. Najlepiej, gdy średnia temperatura w dzień wynosi około 20 stopni. Spadki poniżej 0 stopni powodują trwałe uszkodzenie roślin.

Warzywa dyniowate ze względu na spore rozmiary potrzebują dużo wody. Znacznie więcej niż wspomniane wcześniej korzeniowe. Najlepiej, gdy są nawożone glebami mineralnymi. Musi być zasobna w wiele składników mineralnych i próchnicę. Nie powinny być uprawiane w tym samym miejscu przez 4 lata. Dobrym przedplonem dla dyniowatych jest cebula czy sałata.

Specyficzne odmiany znanych warzyw

Maj może być idealny dla wysiewu niektórych odmian kapusty, pomidorów i papryk. Kapusta przykładowo ma tyle różnych rodzajów nasion, że możemy siać ją zarówno na początku kwietnia, jak i w końcówce czerwca. Dla maja kluczowe są odmiany „średnie”. Warto dowiedzieć się jakie odmiany nasion kupiliśmy i czy mają one jakieś konkretne wymagania. Część pomidorów w maju jest już przecież przesadzana do szklarni. Wiele zależeć może od doświadczenia ogrodnika i sposób w jaki zinterpretuje pogodę.

O czym pamiętać po zasianiu?

W maju bardzo często pojawiają się szkodniki. Dobrą metodą na pozbycie się ich jest płodozmian. Płodozmian planowany jest na kilka lat i polega na zmianie miejsca uprawy poszczególnych warzyw w warzywniku. Ogranicza on występowanie chorób roślin, a ponadto wykorzystuje lepiej przestrzeń i utrzymuje glebę w dobrym stanie. Pamiętać warto też o pieleniu zagonów. W zależności od wielkości naszego ogródka możemy robić to ręcznie lub mechanicznie.

Najważniejsze jest regularne podlewanie zasianych nasion. Nie warto jednak z tym przesadzać. Jeżeli będziemy podlewali zbyt często to tworzymy idealne warunki dla chwastów. Szczególnie w tak słoneczny miesiąc jak maj. Zasiane warzywa, np. pomidory nie radzą sobie czasami ze zbytnią wilgotnością podłoża. Powoduje to żółknięcie liści, więdnięcie czy zamieranie korzeni. Warto oddzielić dobre chęci od zdrowego rozsądku. Gdy wyczujemy palcami wilgoć warto odpuścić podlewanie. Jeżeli będziemy wszystko robili z głową, majowe zasianie opłaci się, a my będziemy się cieszyć zdrową marchwią, dynią czy kapustą.

Autor publikacji
Autorem artykułu jest Sklep Poradnika Ogrodniczego – internetowy sklep oferujący wiele przydatnych produktów do ogrodu.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *