pultuszczak

Facebook


Kulinarne ciekawostki zamkowe (i inne)

2017-01-25 5:19:18

BARSZCZ WOŁYŃSKI
Ziemniaki tłuczone ułożone w kopczyk, okraszone skwareczkami, z koperkiem, z boku talerza biała fasola, wszystko zalane barszczem czerwonym, zabielanym, gotowanym na wywarze grzybowym.
SMAKUJE jak marzenie. Walory smakowe spotęgowane mnogością składników i ich teksturą. Plus kolorystyka. Koszt 14 zł. Naprawdę warto spróbować!
POLĘDWICZKI biskupie
Wieprzowe, smażone, marynowane w chłodzie przez 48 godzin w marynacie miodowo-musztardowej. Podane ze snopkiem warzyw lub warzywami gotowanymi na parze, z ziemniakami puree – do wyboru. Sos śmietanowo – kaparowy z dodatkiem gorczycy. Bogate garni, podnoszące walory wizualne dania – tu pomidorek w formie kwiatu, „listki” pora, liść sałaty, zielona pietruszka, zielona fasolka szparagowa. BOSKIE!
DESER – ciastko Pani Walewska, śmiejemy się, że zgrabna i powabna, i kaloryczna, ale, niech tam! (W karcie też serniczki, szarlotka z lodami, jabłko w cieście, gruszka z lodami po karmelicku).
W OFERCIE Domu Polonii są:
– BIZNES lancze;
– OBIADY rodzinne (np. pomidorowa z makaronem, z ryżem, żurek, rosół, pieczeń wołowa, kotlet schabowy czy ryba – szczupak; kompot – 17 zł; w weekendy zestaw wzbogacony o ciastko i kawę – 25 zł; o zestawach dnia informacje na profilu FB;
– ŚNIADANIA bufetowe –np. wędliny zamkowe, parówki na ciepło, jajecznica, domowe pieczywo;
– WESELA, imieniny, urodziny, osiemnastki, bale, przyjęcia komunijne – bardzo liczne (– Mieliśmy też komunie z orkiestrą i tańcami – mówi pan Włodzimierz), chrzciny, stypy, rozwodów jeszcze nie świętowano;
– LEKCJE o zachowaniu się przy stole – bardzo popularne, codzienne, a nawet dwa razy dziennie.
BOGATA karta menu, często zmieniana dla dobra gości: w niej 6 zakąsek zimnych – np. śledź po polsku, szczupak specjał – flagowe danie z sosem chrzanowym, tatar z łososia wędzonego, tatar z wołowiny z kaparami, półmisek wędlin zamkowych, różnego rodzaju sałaty plus dania dla wegetarian – gołąbki po lwowsku, talerz świeżych warzyw, naleśniki ze szpinakiem, ryby – okonki, sandacze, pstrągi. W karcie też zakąski gorące – wyśmienity blin żmudzki czy pierogi z mięsem. Zupy – krem z brokułów z migdałami, barszcz po wołyńsku, żurek z wędliną i jajkiem, barszcz czerwony, rosół z makaronem, zupa po królewsku – rosół inaczej, z migdałami, zielonym groszkiem, delikatnym mięsem. Dania flambirowane. No i dania z wieprza, wołu, drobiu, dziczyzny. I dania dla dzieci – np. danie Misia Uszatka czy Łupki-chrupki.
I NAPIWKI – umowne 10%. Są kraje, w których niegrzeczne jest niezostawienie napiwku i takie, w których napiwek wliczany jest w rachunek, w Anglii np. 13%.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *