pultuszczak

Facebook




Jesień na talerzu – 3 sposoby na zdrowie

2019-11-19 10:49:57
Jesienią musimy się trochę kulinarnie porozpieszczać. Wszystko dlatego, że słota i niskie temperatury wystawiają nas na poważną próbę. A o zdrowie dbać należy dwutorowo – ruch, aktywność na powietrzu, zdrowy sen i odpowiednia porcja relaksu, z jednej strony oraz zbilansowana dieta – z drugiej. Dieta uodparnia nas od środka. Odpowiednio dobrane produkty sprawiają, że mamy siłę, energię, nie czujemy się ciężko, a nadwątlony chłodem i jesiennym rozbiciem organizm, ma mnóstwo cennych składników, które przerabia na nasze zdrowie.

 

  1. Włącz imbir do diety

W Azji bez imbiru nie istnieje większość dań. Nie istnieje bez niego również naturalna medycyna wschodu. Aromatyczny, z lekko piekącą nutą i o delikatnie gorzkawym smaku, sprawdza się w niezliczenie wielu potrawach. Dostępny właściwie już w każdym sklepie, przychodzi z pomocą na bardzo wiele problemów i dolegliwości.

Sprawdza się doskonale jako napój – pokrojony w kawałki i zalany wrzątkiem tworzy cudowne napoje. Na ciepło – z herbatą, na zimno w postaci lemoniady – z cytryną i miętą. Dba o zdrowie i dostarcza cudownych wrażeń smakowych w daniach obiadowych. Genialnie komponuje się z owocami morza, dodaje smaku mięsom, sprawdza się jako przyprawa.

Zawiera niezwykle mało kalorii, bogaty jest za to w witaminy z grupy C, B, A, E oraz K, wapń, magnez, żelazo, fosfor, potas, cynk, zdrowe kwasy tłuszczowe oraz błonnik. Jego działanie jest niezwykle szerokie: poprawia przemianę materii i trawienie, łagodzi mdłości, reguluje apetyt, chroni przed zakrzepicą, obniża poziom „złego” cholesterolu, łagodzi bóle miesiączkowe, leczy infekcje i przeziębienia, zmniejsza objawy migreny, działa odkażająco (np. na dziąsła), poprawia poziom koncentracji oraz krążenie.

  1. Cytryna dla smaku i zdrowia

Znana jest od lat. Latem lubiana za orzeźwiające działanie w napojach, zimą dodawana do ciepłej herbaty. Warto pamiętać o niej w diecie przez cały rok. Co ważne – jeśli dodajesz cytrynę do herbaty, niechaj nie będzie to wrzątek – ten skutecznie zmniejszy jej wartości odżywcze, a to byłaby szkoda…

Cytryna sprawdza się również w postaci dodatku co niemal magicznego napoju. Woda z cytryną – bo o niej mowa – to napój, który niezwykle korzystnie wpływa na organizm. Szklanka takiego cuda zaspokaja dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę C aż w 25%. Sok z cytryny zawiera flawonoidy, które chronią nas przed wolnymi rodnikami, zmniejszając ryzyko występowania nowotworów, ponadto obniża ciśnienie krwi, działa zapobiegawczo w profilaktyce przeciwcukrzycowej, zmniejsza ryzyko powstawania kamieni nerkowych, przyspiesza przemianę materii oraz wydzielanie żółci – wspiera więc również trawienie, oczyszcza organizm z toksyn, poprawia koncentrację i dba o odpowiedni poziom kwasowo-zasadowy w organizmie, a przy tym wszystkim, świetnie smakuje!

Wystarczy wlać do szklanki wodę i wcisnąć do niej sok z połówki cytryny. Można dodać do smaku odrobinę miodu, liście mięty lub imbir. Temperatura wody jest w zasadzie bez znaczenia – ważne, aby nie był to wrzątek.

  1. Dynia – jesienne superfood

Dynia jest warzywem sezonowym i właśnie teraz możemy cieszyć się jej dostatkiem na warzywnych straganach. Trzeba ten czas dobrze wykorzystać, bowiem dynia to prawdziwa skarbnica dobra.

Bogata w witaminy oraz minerały, niskokaloryczna i niezwykle smaczna. Można chcieć więcej? Można! Dynia pozwala się wykorzystać w 100% – miąższ wykorzystujemy w kuchni, pestki suszymy i zjadamy jako przekąskę do filmu, a cały jej wydrążony owoc przerabiamy na piękną, jesienną dekorację – np. lampion.

Dynia to prawdziwy skarb w kuchni. Wdzięcznie poddaje się przeróbkom na zimowe przetwory, świetnie smakuje w formie rozgrzewającej zupy – kremu (najlepiej z imbirem), sprawdza się jako baza przy wypieku zdrowych ciast. Nieocenione jest jej działanie prozdrowotne. Jest bogata w witaminy z grupy B, A, E, K oraz C, wapń, żelazo, fosfor, potas, sód, cynk i magnez. Reguluje aktywność insulinową w organizmie, obniża poziom wolnych rodników, ma działanie przeciwpasożytnicze (pomaga wyeliminować między innymi owsiki i tasiemca), bogactwo beta-karotenu działa przeciwutleniająco, hamuje szkodliwe procesy, zapobiegając pojawianiu się nowotworów, reguluje ciśnienie, redukując ryzyko wystąpienia chorób serca, w tym zawału, obniża szkodliwy cholesterol, zapobiega miażdżycy, świetnie wpływa na wzrok, ma działanie przeciwwymiotne, działa odkwaszająco, oczyszcza z toksyn i jako źródło błonnika – wspiera odchudzanie. Nasiona dyni wpływają na zmniejszenie prostaty w stanach, kiedy jest powiększona, poprawiają jakość i żywotność plemników u mężczyzn.

źródło: sportroom.pl

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *