pultuszczak




CZYM KARMIĄ W PUŁTUSKIM SZPITALU

2023-02-22 10:20:49

Mało dobrego można powiedzieć o szpitalnym menu w naszym kraju, chociaż nikt nie zaprzecza, że odpowiednie żywienie jest istotną częścią terapii chorych, że ma duże znaczenie na skuteczność leczenia i wychodzenia z choroby

Niestety, pacjenci w szpitalach jak Polska długa i szeroka skarżą się i na jakość, i na rozmiar spożywanych porcji, też na zimne dania obiadowe, na małą ich różnorodność.

Na szpitalną żywność narzekają również eksperci, podając, że menu dla pacjentów często jest przygotowywane z surowców o niskiej jakości i o mało wartościowych składnikach odżywczych, o tym, że brak w nim owoców i warzyw.

A jak jest w popławskim szpitalu? Często słyszeliśmy narzekania na zimne i niesmaczne dania oraz na ich estetykę. A tymczasem… Powiatowy szpital GAJDA-MED w Pułtusku obsługuje żywieniowo BAR U NIEDŹWIADKÓW. Wiadomo, że o gustach i smakach się nie dyskutuje, każdy preferuje swoje, ale z rozmów z pacjentami wnosimy, że o szpitalnym menu mają pozytywne opinie.

Obiady są ciepłe i smaczne, zróżnicowane, takie same też śniadania i kolacje. W rozmowie z TYGODNIKIEM pacjentki chwaliły np. zupę krem z kiszonych ogórków czy klopsiki wieprzowe z ziemniakami i słodką kapustą duszoną, czy sałatkę z kaszy perłowej z warzywami, też śniadaniowy placuszek z jabłkiem i kleksem dżemu; też smak chleba i zup mlecznych, np. z ryżem.

– Drugie dania nie są “rozciapciane”, a takie już się w szpitalu zdarzały. Dostawcy przywiązują wagę do estetyki, w osobnych pojemniczkach np. znajdują się warzywa do kanapek – kawałki papryki, ogórka czy plastry pomidora. Nie jest za dużo tych warzyw, ale każdy zdaje sobie sprawę z tego, że środki przeznaczone na żywienie szpitalne nie są duże. Dodam, że chorzy wspierani są żywnościowo przez swoje rodziny, więc można też zjeść coś, na co ma się ochotę – powiedziała nam pacjentka geriatrii.

Jedno pozostawia do życzenia – ci chorzy, którzy piją herbatę niesłodzoną, nie przełkną tej, która otrzymują. Szpital dostaje herbatę niesłodzoną jedynie dla cukrzyków. Ale herbatę, na szczęście, można sobie zrobić samemu, korzystając z kawowo-herbacianego kącika.

GMD

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *